Digitale piano vs akoestische piano - Wat is het verschil ?


Bij de keuze van een piano is het eerst en vooral belangrijk om te beslissen of je een akoestisch of een digitaal exemplaar wilt aanschaffen. Beide pianotypes hebben hun eigen specifieke voordelen. Maar, de verkoop van digitale piano's zit duidelijk in de lift, aangezien ze tal van praktische voordelen in de aanbieding hebben die niet terug te vinden zijn bij hun akoestische tegenhangers. Dat wil zeggen dat digitale piano's in principe beter afgestemd zijn op moderne levensstijlen.


Digitale piano's hebben geen hamers, snaren of bewegende onderdelen die je meestal bij een akoestische piano terugvindt, maar beschikken wel nog steeds over al de 88 noten van een akoestische piano.


Tegenwoordig investeren ze veel tijd in het reproduceren van de best mogelijke akoestische pianoklank. Dat doen ze door een akoestische piano van topniveau digitaal op te nemen met hoogwaardige microfoons en ze te samplen. De digitale piano reproduceert dit geluid via versterkers en luidsprekers, elke keer wanneer er een toets op het klavier ingedrukt wordt.Waarom zou je een digitale piano kopen ?


Er zijn veel voordelen die je alleen bij een digitale piano en niet bij de akoestische versie terugvindt:


Het volume is regelbaar en je kunt een hoofdtelefoon gebruiken. Zo kan je toch nog oefenen waar en wanneer je wil zonder anderen te storen. Sommige piano’s hebben zelfs twee hoofdtelefoonaansluitingen zodat de ouders of de leraar kunnen meeluisteren met de leerling’.

Een digitale piano heeft geen onderhoud nodig en hoeft niet gestemd te worden: een digitale piano heeft geen bewegende onderdelen zoals we die in een akoestische piano vinden, dus is het niet nodig om het instrument te stemmen. Dat bespaart niet alleen geld, maar betekent ook dat de piano minder gevoelig is aan temperatuursveranderingen in de (huis)kamer, en dus probleemloos tegen verwarmingstoestellen of in kelders opgesteld kan worden.